El portal de Transparència, una oportunitat per Gelida

El portal de Transparència, una oportunitat per Gelida

El 17 de març l’Ajuntament de Gelida llançava un tuït on deia “#Gelida activa el Portal de Transparència on pot consultar tota la informació de l'organització i gestió municipal”.


En aquest portal de transparència veiem dos conceptes més: Dades Obertes y Govern Obert, però nosaltres hi afegirem un altre concepte més, el Big Data, ja que moltes vegades tenim la necessitat de gestionar, analitzar i visualitzar grans volums de dades. Aquesta classificació és subjectiva i depenent de la tecnologia actual. El que ara anomenem big data pot no ser tan gran en uns quants anys, quan millori l’ anàlisi de las dades y la computació.

¿Quina es la vinculació entre Dades Obertes, Govern Obert i Big Data?, ¿que volen dir aquestes paraules?  ¿I quins son els seus beneficis?

El concepte “open govermment” o govern obert, va sorgir en els anys 70 a Anglaterra, com a base per a superar la opacitat del governs. Tres dels seus fonaments són la transparència en la gestió, la rendició de comptes i la participació ciutadana, però per donar suport a aquests fonaments cal remarcar: l’accés i subministrament d’informació, l’ accessibilitat y les dades obertes.

El concepte dades obertes el podríem definir com les dades de accés públic que les persones, empreses i administracions posen a disposició de tothom perquè pugin se utilitzades i reutilitzades. De res serveix tenir les dades si no som capaços de transformar-les en informació, i finalment en coneixements,

En aquest diagrama es mostren uns exemples que ens permeten veure, més fàcilment, la correlació que existeix entre les grans dades y les dades obertes, i com es relacionen amb el concepte de govern obert.


Les dades del portal de transparència estan a https://www.seu-e.cat/web/gelida/govern-obert-i-transparencia i esta allotjat en el Consorci Administració Oberta de Catalunya (Consorci AOC). El servei de transparència del Consorci AOC consta de diferents recursos per donar compliment a les obligacions de la Llei 19/2014, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. Aquest portal dona una solució a tots els ens locals que no tinguin una solució pròpia.

Però ¿quines dades hi ha en aquest portal ?A data de 29 de maig el conjunt de dades obertes en el portal de Transparència Gelida és de tan sols 31.


Pobles similars i propers a Gelida com son Gava o Rubi, van apostar i van creure en els beneficis de un portal de dades obertes. L’Ajuntament de Gava va llançar el seu portal el Juliol de 2014 i el de Rubí el va presentar el mes de novembre de 2014. El portal de dades obertes de Rubí és un dels 14 finalistes de l’Open Data Award 2015 en la categoria d’organismes públics. Es tracta de la segona edició d’uns guardons que convoca l’Open Data Institute de Londres amb l’objectiu de reconèixer la innovació i l’excel·lència en l’àmbit de les dades obertes a nivell mundial.


¿On podem trobar dades públiques de Gelida?. Veiem uns quants llocs:

La pàgina web de la Direcció general d’Administració Local, coneguda com a MUNICAT podem seleccionar Gelida.

http://www.municat.gencat.cat/municat/index.php?page=consulta&mostraEns=0809190004


En el portal de la Diputació de Barcelona podem seleccionar Gelida

http://www.diba.cat/es/web/municipis/inici/-/directori/detall/08091/08091

A més de dades com Pressupostos i plantilles, també podrem consultar mapes i cartografià.


I finalment, en el portal d’ Idescat,  de la Generalitat de Catalunya també trobem dades de Gelida. En el apartat “El municipi en xifres” http://www.idescat.cat/emex/?id=080919


¿#Gelida activa el Portal de Transparència on pot consultar tota la informació de l'organització i gestió municipal?Información adicional